Підходи до побудови інтелектуальної системи управління угрупованням різнорідних безпілотних літальних апаратів в антагоністичному середовищі - Д. О. Пархоменко; С. В. Осієвський; В. С. Фустій; І. В. Захарченко (Системи озброєння і військова техніка, 2023)
Проаналізовано підходи до побудови інтелектуальної системи управління угрупованням різнорідних безпілотних літальних апаратів в антагоністичному середовищі. Обґрунтовано необхідність застосування розподіленої інтелектуальної системи управління групою безпілотних літальних апаратів для забезпечення автономних дій, без участі операторів на заключному етапі польотного завдання; для побудови розподіленої інтелектуальної системи управління групою безпілотних літальних апаратів запропоновано використати комбіноване поєднання мультиагентного підходу та коаліційного підходу; запропонована розподілена інтелектуальна система управління може бути використана при проектуванні дій груп безпілотних літальних апаратів, а методи, що лежать в її основі, можуть бути реалізовані в сучасних бортових цифрових обчислювальних машинах; запропонований і обґрунтований метод координації взаємодії безпілотних літальних апаратів для максимізації цільового показника на прикладі обслуговування кількох неоднаково важливих цілей в автономному режимі; для оцінки ефективності групових дій пропонується використовувати інтегральний показник, що враховує важливість цілей та ймовірність їх успішного обслуговування; використання методу повторного цілерозподілу дозволило покращити ефективність дій групи безпілотних літальних апаратів за інтегральним показником, порівняно із ситуацією, коли кожен безпілотний літальний апарат діє відповідно до вихідного польотного завдання в середньому на 10 %.