ЕКОТУРИСТИЧНІ МАРШРУТИ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ГРОМАД - Оксана Терлецька (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджується потенціал екотуристичних маршрутів як інструменту комплексного розвитку сільських громад в Україні. Екотуризм розглядається як форма сталого туризму, що сприяє збереженню природних ресурсів, популяризації локальної культури, створенню робочих місць та зміцненню місцевих економік. Автори аналізують соціально-економічні та екологічні переваги впровадження екотуристичних маршрутів, звертаючи увагу на їхню роль у формуванні привабливого туристичного середовища. Описано приклади успішного розвитку екотуризму в різних регіонах, виокремлено ключові бар'єри, з якими стикаються громади у процесі впровадження таких ініціатив. Запропоновано практичні рекомендації щодо планування, реалізації та просування екотуристичних маршрутів, що можуть бути використані органами місцевого самоврядування, неурядовими організаціями, підприємцями та фахівцями туристичної галузі.