Інженерія оптимізації температурних джерел в лазерній прецизійній обробці - Valery Kotlyarov (Mechanics and Advanced Technologies, 2023)
Бажання та необхідність досягнення якісних результатів лазерної розмірної обробки, тобто перетворення останньої у прецизійну, вирішується внаслідок обрання оптимальних технологічних схем формування оброблювальних елементів та параметрів інструменту, створеного із лазерного променю. Головний сенс цих спроб зводиться до мініатюризації порцій, якими руйнується та видаляється матеріал заготівки з порожнини елементу, що формується, зверх інтенсивними, але короткими за тривалістю імпульсами електромагнітної енергії, що в умовах сталих нестабільностей процесу обробки дозволяє вчасно впливати на її хід та за високою дискретністю процесу вчасно та оперативно керувати його якісними результатами. Однак, така тактика призводить до суттєвого зниження ефективності технологічної операції. Наприклад, лінійна швидкість лінійного вирізання елементів коронарного стенту імпульсами наносекундної тривалості складає 25 ÷ 30 мм/хв, тоді як при мікросекундній до 250 мм/хв., а незначне підвищення шорсткості стінок різу після останньої операції легко усувається електро хімічною обробкою. В зв’язку з тим, що процес руйнування матеріалу при лазерному опроміненні є термічним за конкуренцією темпу введення тепла та його розсіяння в тілі заготівки, особливо з металу, є можливість впливу на характер поглинання променистої енергії поверхнею заготівки, на параметри створеного теплового джерела та на теплофізичні властивості матеріалу. Оптимальні рішення цих завдань складають мету інженерії процесу опромінення в операціях прецизійної і ефективної обробки та наведені в цій роботі.