Аналіз мобільних засобів зв`язку тактичної ланки управління військами - Сальник С.В.; Єфанова К.О.; Бригадир С.П. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2018)
В статті розглядаються мобільні засоби зв`язку тактичної ланки управління військами. З`ясовано завдання мобільних радіомереж при їх побудові. Дано визначення безпроводовим самоорганізуючим мережам. Охарактеризовано типи безпроводових самоорганізуючихся мереж, робота яких, ґрунтуються на наступних засобах, які застосовуються при побудові мережі: координатор, маршрутизатор та кінцевий при-стрій. Розглянуто основні характеристичні особливості найбільш застосовуємих радіозасобів в тактичній ланці управління військами збройних сил передових країн світу. Вказані основні рівні управління потоками даних, які розрізняють в телекомунікаційних мережах. Визначено основні вимоги до потоків даних в мобільних радіомережах та функції методів управління потоками даних в безпроводових самоорганізуючих мережах. Запропоновано забезпечити передачу даних мобільної радіомережі з використанням елементів інтелектуалізації мереж застосовуємих за умов нечіткої мережевої активності, що дозволить забезпечити можливість самоорганізації мобільних вузлів у радіомережу та прийняття ними рішень з управлінні вузло-вими та мережевими ресурсами в умовах невизначеності радіомереж, а передача різних видів трафіка забезпечить підрозділи тактичної ланки управління військами всією необхідною для прийняття управлінських рішень інформацією в режимі реального часу, що значно підвищить бойову ефективність даних підрозділів.