AutoservisÅ³ vykdomÅ³ remonto technologijÅ³ Ä¯taka automobilio patikimumui - JÅ«ratÄ— LiebuvienÄ—; Vida JokubynienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2018)
Straipsnyje pristatomame tyrime yra atskleidÅ¾iamas automobiliÅ³ valdytojÅ³ poÅ¾iÅ«ris Ä¯ autoservisÅ³ vykdomÅ³ remonto technologijÅ³ Ä¯takÄ… automobilio patikimumui. Straipsnyje analizuojama automobilio patikimumo sÄ…voka ir jo savybÄ—s: negendamumas, pataisomumas, ilgaamÅ¾iÅ¡kumas, iÅ¡laikomumas, taip pat patikimumo veiksniai: funkciniai ir liekamieji bei automobilio patikimumo priklausomybÄ— nuo jo paskirties ir eksploatavimo sÄ…lygÅ³. Aptariamas automobiliÅ³ techninÄ—s prieÅ¾iÅ«ros skirstymas pagal jos atlikimo daÅ¾nÄ¯, taip pat, kokiÅ³ rezultatÅ³ tikÄ—tis laiku ir kokybiÅ¡kai atliekamos techninÄ—s prieÅ¾iÅ«ros, bei kaip skirstomi visi techninÄ—s prieÅ¾iÅ«ros darbai. TeoriÅ¡kai iÅ¡analizuotos remonto ir techninÄ—s diagnostikos sÄ…vokos. IÅ¡aiÅ¡kinta, kokios posistemÄ—s sudaro transporto priemoniÅ³ techninÄ™ eksploatacijÄ…. Aptariamos automobiliÅ³ techninÄ—s prieÅ¾iÅ«ros ir remonto paslaugÅ³ teikÄ—jÅ³ grupÄ—s â€“ Ä¯galiotieji ir nepriklausomi remontininkai, taip pat, kaip skirstomi autoservisai pagal atliekamus darbus bei jÅ³ vykdomos technologijos. Aptariama, kaip skirstomi automobiliÅ³ servisai pagal techniÅ¡kai priÅ¾iÅ«rimÅ³ ir remontuojamÅ³ transporto priemoniÅ³ kategorijas bei pagal atstovavimÄ… kuriam nors automobiliÅ³ komponentÅ³ gamintojui. ApÅ¾velgiamos KlaipÄ—dos mieste veikianÄiÅ³ varikliniÅ³ transporto priemoniÅ³ ir motociklÅ³ remonto Ä¯monÄ—s, jÅ³ vykdomos technologijos. Pristatomo tyrimo metu yra pateikiamas automobiliÅ³ valdytojÅ³ poÅ¾iÅ«ris Ä¯ automobilio techninÄ™ bÅ«klÄ™, autoservisÅ³ pasirinkimÄ… ir poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ autoservisÅ³ vykdomÅ³ remonto technologijÅ³ patikimumÄ…. Tyrimas atliktas 2017 m. kovo â€“ geguÅ¾Ä—s mÄ—nesiais, jame dalyvavo tikslinÄ— grupÄ—, t.y. KlaipÄ—dos miesto gyventojai, turintys nuosavus automobilius ir besilankantys autoservisuose. Vadovautasi imties tÅ«rio nustatymo metodika, gautas imties tÅ«ris - 862 respondentai. Taikytas duomenÅ³ rinkimo metodas â€“ anketinÄ— apklausa raÅ¡tu; duomenys analizuoti naudojant SPSS programÄ…. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad automobilio valdytojai rÅ«pinasi automobilio patikimumu, domisi autoservisÅ³ teikiamÅ³ paslaugÅ³ kokybe bei renkasi modernius, Å¡iuolaikiÅ¡kus ir patikimus autoservisus valdomo automobilio patikimumui uÅ¾tikrinti.