Інтенсифікація процесу холодного обтиску порожнистих напівфабрикатів для отримання виробів зі змінною товщиною стінки - V. Kalijuznyi; O. Jarmolenko (Mechanics and Advanced Technologies, 2019)
Методом скінченних елементів проведені дослідження для визначення за кресленням деталі форми вихідної заготовки для обтиску і встановлення параметрів холодного обтиску такої заготовки з високовуглецевої сталі з отриманням порожнистого виробу зі змінною товщиною стінки заданих розмірів. Розрахунковим шляхом встановлені форма і розміри вихідної заготовки. Показано, що використання для холодного обтиску матриці традиційної форми не дозволяє отримати виріб необхідної форми внаслідок великого зусилля деформування і потовщення стінок в донній частині здеформованої заготовки. Застосування матриці спеціального профілю, у якої деформуюча поверхня утворена перетином торів з однаковим діаметром перерізу і послідовно розташованих з однаковим кроком, забезпечило зменшення впливу сил тертя, зниження зусилля обтиску і формоутворення порожнистого виробу із стінкою змінної товщини. Встановлено зусилля і роботу деформації, розподіл питомих зусиль на контактуючих поверхнях. Визначені напружено-деформований стан металу, кінцеві форма і розміри виробу. За розподілом інтенсивності деформацій проведено прогнозування механічних властивостей здеформованого металу.