Varijabilitet taksacionih elemenata stabla i planiranje veličine uzorka za inventuru čistih sastojina hrasta kitnjaka - Vojislav Dukić; Branko Stajić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2016)
Šumske sastojine kao specifični skupovi, sa aspekta statistike i dendrometrije posmatraju se kao skupovi stabala ili kao skupovi elementarnih površina različitog oblika i veličine. Problem planiranja veličine uzorka za taksacionu procjenu šuma, svodi se prvenstveno na istraživanje varijabiliteta važnijih taksacionih elemenata u našim šumama. Kada su u pitanju zrele sastojine hrasta kitnjaka odnosno sastojine u kojima je potrebno započeti sa procesom obnove, za potrebe planiranja gazdovanja neophodna je visoka tačnost procjene zapremine. Potrebna je znatno veća tačnost procjene zapremine u odnosu na srednjedobne i mlade sastojine. Polazeći od podataka za 20 čistih sastojina hrasta kitnjaka, metodom višestruke regresije dobijen je model za procijenu koeficijenta varijacije zapremine stabla na osnovu broja stabala i temeljnice sastojine. Dobijeni model omogućava da se za traženu preciznost procjene u zrelim sastojinama hrasta kitnjaka planira potrebna veličina uzorka za inventuru sastojine.