Особливості гідродинаміки у кавітаційному пристрої за умови тангенціального підведення середовища - N. І. Horodyskyi; Т. М. Vitenko (Mechanics and Advanced Technologies, 2018)
Теоретично проаналізовано конструктивні особливості робочої ділянки кавітаційного пристрою гідродинамічного типу із закручуванням потоку на вході. З використанням чисельних методів програмного комплексу SolidWorks та модуля Flow simulation для опису подібних процесів виконували моделювання гідродинаміки потоку. Проведено порівняння результатів візуальних та експериментальних досліджень. Візуальні спостереження засвідчують що, цикл життя парогазових бульбашок і каверн у досліджуваній конструкції умовно можна поділити на декілька періодів, зокрема утворення парогазових бульбашок, їх зростання, генерування каверн, збільшення їх об’єму, трансформація та руйнування. Вивчали вплив вхідних і вихідних гідродинамічних та технологічних параметрів течії й особливостей конструкції на характер кавітаційної ділянки та вид кавітації. За результатами теоретичних та експериментальних досліджень запропоновано раціональний режим роботи кавітаційного пристрою. Розраховано частоту коливань (пульсації) каверни, залежно від числа Рейнольдса та Струхаля. Для залежності виду Sh =f (Re, P2/P1) розраховано коефіцієнти для рівняння регресії, та отримано адекватні експерементальні результати з похибкою менше 10%.