MOKYKLOS BAIMÄ–: SPECIALIÅ²JÅ² POREIKIÅ² MOKSLEIVIÅ² ATVEJO ANALIZÄ– - Algimantas Bagdonas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2016)
Straipsnyje analizuojamas Europos edukologÅ³, psichologÅ³, socialiniÅ³ pedagogÅ³ iÅ¡samiai nagrinÄ—tas mokyklos baimÄ—s reiÅ¡kinys. Lietuvos edukacinÄ—jÄ— terpÄ—je Å¡i problema maÅ¾ai nagrinÄ—ta tiek teoriniame, tiek empiriniame lygmenyje. Å iame straipsnyje akcentuojama mokyklos baimÄ—s Ä¯taka specialiÅ³jÅ³ poreikiÅ³ vaikams, lyginama specialiÅ³jÅ³ poreikiÅ³ turinÄiÅ³ mokiniÅ³ mokyklos baimÄ—s raiÅ¡ka su moksleiviais, besimokanÄiais pagal bendrojo lavinimo programÄ…, daromos iÅ¡vados, kad mokyklos baimÄ—s reiÅ¡kinys yra paplitÄ™s Ä¯vairaus tipo mokyklose, mokyklos baimÄ™ patiria Ä¯vairaus amÅ¾iaus, lyties mokiniai, todÄ—l mokyklos baimÄ—s multidisciplininis nagrinÄ—jimas yra svarbus procesas, siekiant kurti palankias mokymosi aplinkas, laiduojanÄias efektyvÅ³ mokymÄ…si ir bendradarbiavimÄ… mokykloje kaip ugdymosi organizacijoje, sÄ…veikaujanÄioje su bendruomene bei aplinkos partneriais, kuriÄ… veikia iÅ¡orÄ—s veiksniai bei kuri pati veikia edukacinÄ¯ procesÄ…. Straipsnyje pateikiamos socialiniÅ³ pedagogÅ³ nuomonÄ—s, kurios yra svarbios, nagrinÄ—jant mokykos baimÄ™ kaip socialinÄ¯ reiÅ¡kinÄ¯, turintÄ¯ Ä¯takos individo socializacijai. Mokyklos baimÄ— kaip reiÅ¡kinys nagrinÄ—jamas mezo sistemos (kultÅ«rinÄ—, visuomeninÄ— situacija valstybÄ—je, Å¡vietimo politikos nuostatos, egzaminÅ³ sistema ir reikalavimai); makro sistemos (mokyklos kultÅ«ra, filosofija, vertybÄ—s, mokyklos tipas), mikro sistemos (mokinio-mokytojo interakcija, santykiai su bendramoksliais, situacija Å¡eimoje) aspektais.