NIVELIAVIMO SKAITMENINIAIS NIVELYRAIS TIKSLUMO TYRIMAI - Donatas Rekus; Robertas AliÅ¡auskas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2016)
Å iame straipsnyje pristatomi skaitmeninio niveliavimo tikslumo tyrimai, atlikti Kauno kolegijos naujajame mokomajame geodeziniame poligone, naudojant skaitmeninÄ¯ nivelyrÄ… TOPCON DL-102C bei inÅ¾ineriniams geodeziniams darbams skirtas kodines niveliavimo matuokles..Pagrindinis Å¡iÅ³ tyrimÅ³ tikslas - atlikti skaitmeninio niveliavimo metodÅ³ tikslumo tyrimus bei gautÅ³ rezultatÅ³ analizÄ™. Buvo atlikti Å¡ie tyrimai: skaitmeninio niveliavimo matavimo metodÅ³ tikslumo tyrimai, gautÅ³ rezultatÅ³ palyginamoji analizÄ—, skaitmeninio niveliavimo atstumo iki matuokliÅ³ tikslumo tyrimai bei atlikta gautÅ³ rezultatÅ³ analizÄ— ir skaitmeninio nivelyro nevisiÅ¡kos kompensacijos tikslumo tyrimai, palyginti gauti rezultatai su anksÄiau tyrÄ—jÅ³ gautais rezultatais skaitmeniniame niveliavime. Visi gauti rezultatai buvo matematiÅ¡kai, statistiÅ¡kai apdoroti bei atliktas jÅ³ tikslumo Ä¯vertinimas. Å iame darbe buvo pritaikytos teorinÄ—s Å¾inios, atlikti eksperimentiniai tyrimai taikant skaitmeninio nivelyro TOPCON DL-102C atskaitymo tikslumo analizÄ—s principÄ… bei atliekant palyginamuosius tikslumo nustatymo matavimus. Atlikus skaitmeninio niveliavimo matavimo metodÅ³ tikslumo tyrimus, nustatyti didÅ¾iausi nuokrypiai niveliuojant BFFB (atgal, pirmyn, pirmyn, atgal) metodu bei matuojant BF (atgal, pirmyn) metodu. Atlikus skaitmeninio niveliavimo atstumo iki matuokliÅ³ tikslumo tyrimus, nustatyta, kad didÅ¾iausi netikslumai yra, kai matuoklÄ—s bÅ«na pastatytos 60 metrÅ³ atstumu nuo prietaiso ir vidutinÄ— kvadratinÄ— paklaida siekia net iki 0,108 mm. MaÅ¾iausia vidutinÄ— kvadratinÄ— paklaida buvo gauta, kai matuoklÄ—s nuo nivelyro buvo pastatytos 30 metrÅ³ atstumu, ji buvo vos 0,03 mm. Visais kitais pasirinktais atstumais vidutinÄ— kvadratinÄ— paklaida svyravo per ~0,02 mm. Atlikus skaitmeninio nivelyro nevisiÅ¡kos kompensacijos tikslumo tyrimus bei palyginus gautus rezultatus su anksÄiau tyrÄ—jÅ³ gautais rezultatais buvo nustatyta, jog didÅ¾iausi aukÅ¡ÄiÅ³ skirtumÅ³ vidurkiai yra esant iÅ¡ilginiam pokrypiui. MaÅ¾iausi aukÅ¡ÄiÅ³ skirtumÅ³ vidurkiai (iki -0,09 mm) buvo esant skersiniam pokrypiui -5 (kai skaitmeninis nivelyras buvo pakreiptas Ä¯ deÅ¡inÄ™ pusÄ™). Atlikus palyginimÄ… su anksÄiau tyrÄ—jÅ³ gautais rezultatais nustatyta, jog tendencija iÅ¡lieka ta pati ir didÅ¾iausi aukÅ¡ÄiÅ³ skirtumÅ³ vidurkiai bÅ«na esant iÅ¡ilginiam pokrypiui.