Гістологічна будова шлунка білих щурів - V. H. Hryn (Морфологія, 2019)
Актуальність. В експериментальній медицині білі щури є найбільш переважними лабораторними тваринами при моделюванні різних патологічних станів, правомірність екстраполювання результатів на людину повинна бути попередньо обґрунтована ступенем міжвидової морфофункціональної тотожності досліджуваних органів. Мета дослідження. Вивчення і систематизація особливостей гістологічної будови шлунку білих щурів. Методи дослідження. Дослідження здійснено на 30 білих щурах-самцях репродуктивного віку, масою 200,0 ± 20,0 грам. Матеріалом слугували, фіксовані в 10% розчині нейтрального формаліну, препарати шлунка білих щурів. Дослідження здійснено за допомогою традиційних гістологічних методів отримання серійних парафінових зрізів, товщиною 4 мкм, які фарбували гематоксиліном та еозином. Вивчення отриманих препаратів здійснено за допомогою світлового мікроскопа «Коnus», оснащеного цифровою мікрофотонасадкою Sigeta DCM-900 9.0MP з адаптованою для даних досліджень програмою Вiorex 3 (серійний номер 5604). Результати. Виняткова особливість слизової оболонки фундального відділу шлунка білих щурів полягає в тому, що вона покрита товстим багатошаровим плоским, частково зроговілим епітелієм, який властивий поверхням, що зазнають механічного впливу. За гістологічною структурою слизової оболонки шлунка білих щурів передшлунок (фундальний або беззалозистий відділ) відноситься до видової особливості даних лабораторних тварин. Слизова оболонка гастрального (залозистого) відділу, будучи здебільшого гомологічною до людини, відрізняється від неї надзвичайно щільною концентрацією трубчастих залоз, в стінках яких знаходяться всі необхідні екзокриноцити, що забезпечують процеси ферментативного травлення в умовах кислого середовища. Висновки. Фундальний відділ шлунку білих щурів призначений виконувати роль своєрідного змішувача харчової маси і просування її в залозистий відділ шлунку. За гістологічною структурою слизової оболонки шлунку білих щурів тільки пілоричний і гастральний (залозистий) відділи є цілком гомологічними шлунку людини, що необхідно враховувати при плануванні експериментальних досліджень.