Hocam Mâhir İz Bey ile Hâtıralarım - Mehmet Ertuğrul Düzdağ (Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi, 2021)
Merhum Mâhir İz Bey hocamız, hayatında sohbetleri ve gösterdiği yakın ilgiyle, benim de içinde bulunduğum, dine karşı tamamen bilgisiz ve dolayısıyla ilgisiz kalmış yüzlerce gencin hidâyetine vesile olmuştu. Yine görünüşte dindar da olsalar, dinin hakikatinden habersiz, genç ihtiyar binlerce kişinin gerçeği görmesine, imanının şuuruna ermesine; din, vatan ve millet uğrunda hizmete başlamasına da sebep olmuştur. Merhum hocamız, ailesi, yetişme tarzı, hayat düsturları, çalışmaları, hizmetleri, sohbetleri, eserleri ve bugünün Müslüman nesillerine önder olan birçok şahsiyet üzerindeki tesirleri ile dikkate şayan ve nümûne-i imtisâl bir zât idi. Arz edeceğim hatıralarımda, kendisinin fikirleri, şahsiyetinin hususiyetleri ve millî, dinî hayatımıza olan hizmetleri ile birlikte, kendisini nasıl tanıdığımı ve yakınları arasına girebilme şerefine erebildiğimi anlatmaya çalışacağım. Ayrıca, mensubu bulunduğu –İslâm’ın yurdumuzda yeniden canlanmasını sağlayan- muhterem neslin irşad ve ikaz etmeye çalıştığı yeni kuşakların yani bizlerin, nasıl bir muhitte ve ne gibi telkinler altında yetiştirildiğimizi de -kendi hayatımdan örneklerle- açıklamak niyetindeyim.