Конкурентоспроможна система менеджменту як умова соціально-економічного суверенітету держави - Е. А. Кузнєцов (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2019)
У статті розглядаються концептуальні основи формування конкурентоспроможної системи менеджменту в контексті розвитку процесу професіоналізації управлінської діяльності. Розглядаються передумови та ризики розвитку цих процесів в Україні. Визначаються основні підходи становлення професійної системи менеджменту як умови соціально-економічного суверенітету держави. Доводиться необхідність подальшого наукового дослідження професійного менеджменту для збільшення ефективності та результативності соціально-економічного розвитку. Звертається увага на необхідність досягнення ефективності процесу взаємодії науки, аналітики і практики менеджменту та розвитку спеціалізації управлінської діяльності. Визначається роль управлінського супроводу соціально-економічної трансформації суспільства. Розглядаються проблеми становлення управлінської еліти та її вплив на інноваційний розвиток суспільства. Показана роль професійного менеджменту в розвитку науки, освіти та інноваційної практики. Доводиться позитивна роль процесу капіталізації інтелектуальних людських ресурсів. Зазначається роль  системи професійного управлінського навчання та її вплив на розвиток інноваційного і креативного суспільства.