Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Namangan’ın (Özbekistan) Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi - Aida Imomalieva; Ümit Sormaz (Journal of Silk Road Tourism Research, 2025)
Bu araştırma, Özbekistan'ın Namangan şehrinin gastronomi turizmi potansiyelini sürdürülebilir turizm perspektifinden SWOT analizi ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Namangan, zengin yerel mutfağı ve kültürel mirası ile gastronomi turizmi açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Araştırma, Namangan’ın içsel faktörleri (güçlü ve zayıf yönleri) ile dışsal faktörleri (fırsatlar ve tehditler) şehrin tüm turizm paydaşlarının değerlendirmeleri ile detaylı bir şekilde ele alarak, bölgenin gastronomi turizmi için mevcut durumu ve gelişim olanaklarını incelemektedir. İçsel faktörler (güçlü ve zayıf yönleri) 4 kategori ve 12 ifade altında toplanırken dışsal faktörler (fırsatlar ve tehditler) ise 6 kategori ve 11 ifade altında toplanmıştır. İçsel faktörlerden güçlü yönler arasında ülkenin en büyük ikinci şehri olması, verimli arazilere ve önemli tarihi eser yapılara sahipliği, iç ve dış turizm için yeterli alt yapıya sahip olması konuları vurgulanırken en büyük zayıf yön olarak reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yetersizliği ve yabancı turistlerin diğer şehirleri tercih etmesi vurgusu yapılmıştır. Diğer yandan, tarihi mutfak kültürü ve yemek çeşitliliği en büyük fırsat olarak vurgulanırken mutfak kültürünün unutulmaya yüz tutuyor olması ise en önemli tehdit olarak görülmekte olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma, Namangan ilinin gastronomi turizmi alanındaki gelişim fırsatlarını ortaya koyarak, sürdürülebilir turizm stratejilerinin oluşturulmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.