МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ КРЕАТИВНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА КРЕАТИВНИМ ТА ДИНАМІЧНИМ НАПРЯМАМИ - Олена Миколаївна Ястремська; Юлія Миколаївна Сиваш (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2018)
Предметом дослідження є теоретичні та методичні положення, складові, методи та засоби оцінювання та підвищення інноваційної креативності. Метою статті є удосконалення методичних положень з оцінювання інноваційної креативності промислових підприємства з урахуванням їх креативного потенціалу та динамічних здібностей, а також обґрунтування рекомендацій щодо стратегічних напрямів підвищення інноваційної креативності. Для досягнення мети наукового дослідження було поставлено та вирішено такі завдання: визначити роль креативного потенціалу та динамічних здібностей підприємства у забезпеченні конкурентних переваг; узагальнити показники оцінювання креативного потенціалу та динамічних здібностей промислових підприємств; удосконалити методичні положення з оцінювання інноваційної креативності промислового підприємства; удосконалити рекомендації для підвищення рівня інноваційної креативності підприємств, виходячи з існуючого її рівня на підприємстві. Дослідження піднятої теми виконувалось за допомогою таких методів: аналіз, синтез, факторний аналіз, індукція та дедукція, систематизація та моделювання; графічний. Отримано такі результати.  Проведений факторний аналіз дозволив виділити показники зі значним впливом на показник інноваційної креативності підприємства. Обрані показники запропоновано використовувати для визначення інтегральних показників креативного потенціалу та динамічних здібностей. Удосконалено методичне забезпечення та запропоновано алгоритм для оцінювання рівня інноваційної креативності промислових підприємств, що складається з трьох основних етапів. Висновки. Розроблені стратегії розвитку інноваційної креативності підприємства, які слід використовувати залежно від результатів оцінки інтегральних показників креативного потенціалу та динамічних здібностей. Удосконалено методичне забезпечення оцінювання інноваційної креативності промислових підприємств, що включає систему часткових показників з урахуванням їх вагомості та загального інтегрального, відмінність якого полягає у  врахуванні креативної та динамічної складової діяльності підприємства. Проведено аналіз інноваційної креативності машинобудівних підприємств Харківщини за удосконаленою методикою та запропоновані стратегії підвищення інноваційної креативності.  Згідно проведеному аналізу у 2017 році більшість підприємства мають досить високий рівень креативного потенціалу та низький рівень розвитку динамічних здібностей.