Реологічні властивості дисперсій модифікованих триметилсилільними групами кремнеземів у вазеліновій олії - J. V. Dranis; E. V. Goncharuk; E. F. Voronin; E. M. Pakhlov; V. N. Mishchenko; M. L. Malysheva (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2012)
Методами газо- та рідкофазного хімічного модифікування пірогенного кремнезему гексаметилдисалазаном одержано кремнеземи з різним ступенем заміщення поверхневих гідроксильних груп на триметилсилільні. З’ясовано, що ступінь модифікування поверхні кремнезему неістотно впливає на величину ефективної в’язкості суспензій в вазеліновій олії, але змінює реологічну поведінку систем. Для вихідного кремнезему спостерігається тиксотропна поведінка, але зі збільшенням ступеня модифікування поверхні триметилсилільними групами поверхні проявляються реопексні властивості систем. Ефективна в’язкість значною мірою залежить від методу модифікування: для зразків, одержаних рідкофазним методом у вазеліновій олії вона істотно менша, ніж для зразків, одержаних газофазним методом.