Система навчання як соціальна провокація: за романом Р. Мерля “За склом” - Kateryna Kalynych (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2019)
Розглянуто причини студентських протестів 1968 року. Увага акцентується на передумовах виникнення французької травневої революції. Досліджено роман Р. Мерля „За склом” (1970) у ключі вузівської системи навчання. Визначено причинно-наслідковий процес соціальних подій в аспекті архаїчної традиції викладання у системі вишівського навчання Франції ХХ ст. Простежено, що назрілість термінового оновлення навчальних програм, лекційних та семінарських занять спровокувала бунтарські настрої студентів. Зроблено висновок, що студентські заворушення 1968 р. не лише змінили соціально-економічну сферу французького суспільства, а й суттєво оновили систему вишівського викладання.