Es’ad Erbilî’nin ‘İster’ Redifli Na’tının Şerhi - Durmuş Ali Avşaroğlu (Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi, 2023)
Hayatı, Osmanlı Devleti’nin sonu ile Cumhuriyet döneminin ilk yılları arasına denk gelen Muhammed Es’ad Erbilî, Osmanlı Devleti’nde Meclîs-i Meşâyih reisliği yapmıştır. Cumhuriyetin kurulmasıyla bu kurum kaldırılmış olsa da tasavvufî yönü halk nezdinde itibar görmüştür. Döneminin bu muteber mutasavvıfı aynı zamanda şairliği ile de maruftur. Tekkede yetişmesine rağmen tasavvuf halk edebiyatından ziyade dîvan edebiyatı geleneğini benimseyerek aruz ölçüsüyle şiirler yazmıştır. Bu durum onu çoğu sufî-şairden farklı kılan bir konuma yerleştirmektedir. Bu çalışmanın amacı Es’ad Erbilî’nin Divân-ı Es’ad adlı mürettep divânında bulunan ‘İster’ redifli na’tını şerh etmek ve onun şairlik yönünü tanıtmaktır.Es’ad Erbilî’nin yazmış olduğu bu na’t incelenirken bilimsel araştırma tekniklerinden kaynak taraması ve literatür analiz yöntemleri kullanılmıştır. Na’t şerh edilirken Cemal Bayak’ın editörlüğünü yaptığı nüsha esas alınarak çeşitli kaynaklardan istifade edilerek beyitler izah edilmiştir. Her ne kadar açıklamalar kaynaklara yapılan müracaatlar neticesinde şerh edilmiş olsa da şairin muradı kendisinde saklı kalmıştır. Bu şiirde birçok sembolik unsurun kullanıldığı ancak üslup ve muhteva açısından da kendinden önceki şiirlerden çok büyük farklılıklar arz etmediği gözlemlenmiştir.