Народження фортепіанної прелюдії Л. Бетховена з духу фуги - G. V. Karyelova (Культура України, 2017)
Визначено притаманну жанру фортепіанної прелюдії функцію рубіжності в спадщині Бетховена. Своєрідність композиторського підходу щодо трактування жанру прелюдії зумовлена оригінальною інтерпретацією бахівських прообразів. Перша Прелюдія ор. 39 створена як цикл поліфонічних прелюдій-варіацій, що має ознаки експозиції подвійної фуги. Прелюдія № 2 ор. 39 містить «подвійну подорож» мажорними тональностями із блискучим «математичним розрахунком» музичної форми. Ознаки поліфонічного мислення реалізуються в зразках пізнього стилю композитора. Якщо в пізній період композитор пропонує власні закони в межах фуги, то в прелюдіях барокова традиція є способом відображення романтичної свідомості.