Çanakkale Koşullarında Farklı Azot ve Fosfor Dozlarının Nanede (Mentha spp.) Morfolojik Özellikler ve Uçucu Yağ Üzerine Etkileri - Bahri İzci (Acta Natura et Scientia, 2025)
Çanakkale koşullarında üç farklı nane tür ve tipinde (Mentha × piperita L. var Mitcham, M. piperita ve M. spicata), 3 farklı azot dozu (Kontrol, 4 kg/da ve 8 kg/da) ve 3 farklı fosfor dozunun (Kontrol, 3 kg/da ve 6 kg/da) verim ve tarımsal özellikleri üzerine olan etkinin araştırıldığı bu çalışma 2021-2022 yıllarında Çanakkale ili Sarıcaeli Köyünde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk yılında bitki boyu ve uçucu yağ oranları, ikinci yıla göre daha düşük olmuştur. Araştırmanın ikinci yılında ise; yeşil herba verimi, drog herba verimi, kuru madde oranı ve uçucu yağ verimi, daha fazla olmuştur. Denemede bitki boyu genellikle 4 kg’lık azot dozuna kadar artış göstermiş, bu dozdan sonra azalmıştır. Bitki boyu olarak en yüksek değer M. piperita’da kg azot 3 kg fosfor uygulamasından elde edilmiştir. Yıllar ortalamasına bakıldığında uçucu yağ oranına açısından en iyi sonuç M. spicata’da 4 kg/da azot ve 3 kg/da fosfor uygulamasından elde edilmiştir. En fazla uçucu yağ verimi 4 kg azot ve 3 kg’lık fosfor dozunda (M. piperita L. Mitcham 5,95 l/da, M. piperita 5,55 l/da ve M. spicata 5,80 l/da) belirlenmiştir, Çanakkale koşullarında M. spicata tipi nane için en yüksek verimin alındığı 4 kg/da azot 3 kg/da fosfor dozunda gübre kullanılarak üretilmesinin uygun olacağı ve alternatif olarak ta M. piperita L. Mitcham tipi nanenin yer alabileceği ortaya çıkmıştır.