Dwuwymiarowy Serwomechanizm do Ciągłej Korekcji Rozłożenia Masy Wirnika Sztywnego (Wyrównoważanie Eksploatacyjne w Jednej Płaszczyźnie Korekcji) - Z. Gosiewski (Engineering Transactions, 1981)
W pracy przedstawiono dwuwymiarowy serwomechanizm do automatycznej korekcji rozłożenia masy wirnika sztywnego, niewyrównoważonego «statycznie». Dla Wybranego modelu wirnika dokonano syntezy i oceny stabilności serwomechanizmu.