Сучасний стан та перспективи вирощування сої в світі і Україні - Дмитро МІЗЕРНИК (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2024)
Вчені в різних зонах України й континенту  проводять науковий пошук для вирішення проблеми виробництва білка, у якій важливе місце відводиться вирощуванню сої. Зерно цієї культури містить: 38–42 % білків, 25–30 % вуглеводів, 18–23 % жирів, а також ферменти, вітаміни, мінеральні речовини. Соя вирізняється високими показниками якості, різнобічним використанням та універсальністю застосування, ефективністю виробництва. Подано народногосподарське значення соєвої продукції, хімічний склад зерна, сфери використання. Вказано, що більше ніж 80 % у світовому виробництві цієї культури припадає на Бразилію, США та Аргентину. Відзначено збільшення площ посіву за регіонами вирощування в Україні до 1780 тис. га (2023 р.). Наголошено, що селекційна робота в нашій державі спрямована на створення сортів з різною генетичною й морфологічною різноманітністю, відмінністю за тривалістю періоду вегетації, високим рівнем адаптації до умов вирощування. Прогнозується на перспективу вийти на рівень експорту 14,1 млн т і стати другим експортером сої у світі.