Феномен золотих і алмазних "лихоманок" як територіальне, гірниче й соціокультурне освоєння материкових просторів Північної Америки та Австралії (Частина перша) - Gennadiy Gayko; Volodymyr Biletsky (Cхід, 2017)
У циклі статей систематизовані події заселення та економічного освоєння величезних просторів Північної Америки, Австралії, Південної Африки, Північної Азії, пов'язані з рухом шукачів золота й алмазів (золотими й алмазними "лихоманками"). Наведений хронологічний огляд подій, проведений загальний аналіз явища, розкриті особливості його історичної, гірничо-геологічної й організаційної складових. Матеріал розділено на три окремі, але тематично поєднані частини, що описують явище "золотої лихоманки" - стихійного масового видобування золота на нововідкритих родовищах у другій половині ХІХ - початку ХХ ст. у віддалених (для європейців) частинах світу.