Konstrukce jihozápadního úseku opevnění centra Pohanska u Břeclavi a jeho aktuální stav - Petr Dresler; Michaela Prišťáková; Michal Vágner (Archaeologia Historica, 2025)
Jihozápadní úsek opevnění centra velkomoravského Pohanska patří mezi nejvíc poškozené úseky linie opevnění. Úsek na přelomu 18. a 19. století Lichtenštejnové výrazně pozměnili stavbou loveckého zámečku. Destrukce hradby byla snížena a zplanýrována, přičemž v místech základu a sklepa došlo k jejímu úplnému odstranění. Průběh destrukce byl vždy odhadován na základě spíše intuice než archeologického výzkumu. Pro identifikaci jsme se rozhodli využít kombinaci nedestruktivních geofyzikálních metod, sondážních vrtů a terénního výzkumu. Výzkumem byly zjištěny rabováním narušené destrukční vrstvy i konstrukce hradby. Doplněním o informace z dříve realizovaných záchranných a předstihových výzkumů se podařilo jistě identifikovat průběh linie opevnění sledovaného úseku. Podařilo se také určit místo, kde se s vysokou pravděpodobností nachází jižní brána do centrálního areálu.