Оцінювання якості системи управління безпекою праці відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 45001:2018 на етапі функціонування - Olena Cherniak; Lina Fatieieva; Тетяна Rybalchenko; Maxym Yakovlev; Denys Zas; Valerii Kuznietsov (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2024)
Предметом дослідження є оцінювання якості системи управління безпекою праці. Мета роботи – розроблення методики оцінювання системи управління безпекою праці на етапі функціонування. У статті розв’язуються такі завдання: дослідити можливість застосування методів аналізу динамічних характеристик системи управління безпекою праці та розробити алгоритми й методики використання критеріїв непараметричних статистик. Упроваджені методи: кваліметрія та математична статистика. Досягнуті результати. Проаналізовано вимоги міжнародного стандарту ISO 45001:2018 з метою визначення необхідності проведення моніторингу, вимірювання та аналізу функціонування системи управління безпекою праці, унаслідок якого з’ясовано, що ефективність розроблення та впровадження системи управління безпекою праці залежить від методології оцінювання. Проаналізовано наявні дослідження та публікації з питань оцінювання процесів, зокрема пов’язаних з безпекою праці. Розглянуто методи оцінювання математичних систем оброблення та контролю за грубими помилками та стаціонарністю, що є ключовими для аналізу процесів управління безпекою праці. Детально описано непараметричні критерії для перевірки стаціонарності випадкових процесів. Порівняно послідовності середніх значень і середніх квадратів з очікуваними значеннями, щоб з’ясувати, чи виправдані відхилення гіпотези про стаціонарність. Визначено доцільність застосування цих методів для аналізу систем управління безпекою праці. Проаналізовано динамічний характер процесів і важливість моніторингу та аналізу інформації для забезпечення ефективних практик управління безпекою праці. Висновки. Обґрунтовано застосування методів аналізу динамічних характеристик системи управління безпекою праці та розроблено алгоритми й методики використання критеріїв непараметричних статистик, що дають змогу отримати оцінку системи, зважаючи на обмеженість інформації про її показники та відсутність знань закону розподілу їх як випадкової величини.