Wpływ Podparć i Analiza Rozkładu Linii Węzłowych w Drganiach Giętnych Prętów i Płyt Walcowych - J. Ryll-Nardzewski (Engineering Transactions, 1975)
Praca omawia dwa zjawiska mające duże znaczenie praktyczne w rezonansowych metodach badania materiałów. W pierwszej części pracy autor analizuje wpływ rozmieszczenia punktów podparcia i ich sztywności na częstotliwość drgań giętnych cienkiego pręta. Zbadano przypadki podparcia pręta w węzłach, na końcu próbki jak tez przypadki pośrednie. Uzyskano zgodność wyników obliczeń z rezultatami pomiarowymi. W drugiej części autor stwierdza, że średnica linii węzłowej w przypadku drugiego rezonansu drgań giętnych grubej płyty kołowej swobodnie podpartej zależy w dużym stopniu od stałych sprężystości jej kształtu. Autor porównuje wyniki obliczeń z eksperymentem i wyjaśnia przyczyny rozbieżności.