Warunki Plastyczności dla Materiałów Zbrojonych Włóknami - W. Fryze; Z. Mróz (Engineering Transactions, 1977)
Praca poświęcona jest systematycznemu wyprowadzeniu warunków plastyczności dla kompozytów zbrojonych jedna lub dwiema rodzinami włókien przy założeniu, ze zarówno osnowa jak włókna są materiałami sztywno-idealnie plastycznymi. Pomija się efekt ciągliwości poszczególnych materiałów, a tym samym takie mechanizmy zniszczenia jak pękanie włókien, czy generacja i propagacja szczelin w osnowie. Rozważone są różne mechanizmy płynięcia dla kompozytu, tzn. jednoczesne uplastycznienie włókien i osnowy oraz plastyczne płyniecie osnowy przy jednym lub obu włóknach sztywnych. Przyjęto, że osnowa spełnia warunki plastyczności Hubera-Misesa, Treski oraz Johansena. W pracy podano metodę wyprowadzania warunków granicznych przy użyciu funkcji dysypacji oraz podano graficzna konstrukcje stanu naprężenia w kompozycie za pomocą kół Mohra.