تبیین جامعه‌شناختی اعتیاد اینترنت در بین دانشجویان دانشگاه تبریز - سجاد صادقی; هدا حلاج زاده; محمدامین کنعانی (مطالعات فرهنگی پلیس, 2025)
هدف این پژوهش شناخت ابعاد اجتماعی مؤثر بر اعتیاد به اینترنت در بین دانشجویان دانشگاه تبریز است که به روش پیمایشی انجام شده‌است. جامعۀ آماری دانشجویان دانشگاه تبریز به تعداد 15729 نفر بود. حجم نمونه براساس فرمول کوکران به‌صورت تصادفی ساده، 375 نفر انتخاب شد. دادهها به‌وسیلۀ پرسشنامه‌های استانداردشدۀ یانگ و محقق‌ساخته جمع‌آوری گردید. جهت اطمینان از پایایی و روایی پرسشنامه، پس از انجام پیش‌آزمون، از طریق آلفای کرونباخ همبستگی درونی گویه‌های هریک از متغیرها محاسبه شد. در بخش آمار استنباطی، از آزمون مقایسۀ میانگینF  و T و ضریب همبستگی r پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که چهار متغیر، یعنی رفع نیازهای اجتماعی و روانی، مدت زمان اوقات فراغت، میزان بازدید از سایت‌های غیر اخلاقی و عدم‌مسؤولیت‌پذیری اجتماعی در مجموع 64/0 درصد از تغییرات مربوط به اعتیاد به مصرف اینترنت را تبیین کرده‌اند. مقایسۀ ضرایب بتا نشان می‌دهد که متغیر رفع نیازهای اجتماعی و روانی با ضریب بتای 185/0، متغیر مدت زمان اوقات فراغت با ضریب بتای 136/0، متغیر میزان بازدید از سایتهای غیر اخلاقی با ضریب بتای 134/0 و متغیر عدم‌مسؤولیت‌پذیری اجتماعی با ضریب بتای 544/0، به ترتیب بیشترین و کمترین اهمیت را بر اعتیاد به مصرف اینترنت دارند.