СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ПОЛІТИКИ КІБЕРБЕЗПЕКИ З ЕЛЕМЕНТАМИ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ КОРПОРАТИВНОЇ МЕРЕЖІ ЗВ’ЯЗКУ - Andrii Levterov; Ganna Pliekhova; Maryna Kostikova; Anton Okun (Вісник Національного технічного університету "ХПÌ": Системний аналіз, управління та інформаційні технології, 2025)
У сучасному цифровому просторі, де майже всі сфери життя тісно пов’язані з інтернетом, кібербезпека відіграє не просто важливу, а фундаментальну роль, стаючи невід’ємною складовою нашої реальності. Вона гарантує стабільне та безпечне функціонування різноманітних сервісів – від електронної пошти та онлайн-банкінгу до соціальних платформ і корпоративних мереж, які забезпечують життєдіяльність суспільства та економіки держав. Стрімкий розвиток штучного інтелекту у сфері кібербезпеки відкриває нові горизонти для покращення захисту даних, підвищення рівня безпеки інформаційних систем та створення ефективних механізмів протидії сучасним кіберзагрозам. Розроблена система належить до політики кібербезпеки з елементами штучного інтелекту корпоративної мережі зв’язку. Підвищення обґрунтованості формування і контролю політики кібербезпеки корпоративної мережі зв’язку за рахунок ідентифікації технік реалізації комп’ютерних атак з застосуванням штучного інтелекту та виявлення ситуації і взаємозв’язку вразливостей встановленого на елементах інфраструктури програмного забезпечення. Для досягнення поставленої мети необхідно розробити систему контроля політики кібербезпеки з елементами штучного інтелекту корпоративної мережі зв’язку. Ефективність розробленої системи розраховували шляхом порівняння коефіцієнтів Тейла для оцінки її валідності. Розроблена система обробляє та оцінює інформацію за допомогою штучного інтелекту, включаючи ідентифікацію компаратора, що дозволяє зрозуміти можливості та методи виконання кожної відомої комп’ютерної атаки. Він також використовує ситуаційний текстовий предикат для ідентифікації та аналізу ситуації кібератаки та прогнозування її траєкторії, визначення ймовірності кожної відомої атаки та порівняння її з ефективністю існуючих заходів захисту. Шляхом порівняння розрахованих коефіцієнтів Тейла системи з існуючим аналогом зроблено висновок, що обґрунтованість формування політики кібербезпеки з елементами штучного інтелекту в розробленій системі є вищою, ніж у аналога, що підтверджує досягнення запропонованого технічного результату. Використання штучного інтелекту в корпоративних мережах зв’язку дозволяє значно покращити процеси виявлення, аналізу та нейтралізації кіберзагроз, що сприяє більш оперативному та ефективному реагуванню на потенційні атаки. Завдяки цьому досягається високий рівень захисту від сучасних кіберзагроз, які постійно еволюціонують та стають дедалі складнішими. Інтеграція ШІ у систему кібербезпеки не лише зміцнює захисні механізми, а й підвищує загальну адаптивність до нових викликів, що виникають у динамічному цифровому середовищі. Таким чином, застосування штучного інтелекту у сфері кібербезпеки відкриває широкі перспективи для створення багаторівневої, надійної та гнучкої системи захисту, що є критично важливим фактором у забезпеченні цифрової безпеки як сьогодні, так і в майбутньому.