Karagöz Muhaverelerinde Mutfak Kültürü Unsurları - Medine Demir (Culture and Civilization, 2024)
İnsanoğlu dünyaya geldiği andan itibaren yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek amacıyla beslenmeye ihtiyaç duyar. Zaman içerisinde, hayatta kalabilmek için bir araç olmaktan öte anlamlar taşıyan beslenme pratikleri etrafında, kültürel unsurların oluştuğu görülür. Kültürel açıdan zengin ögeler barındıran karagöz oyunlarının muhavere bölümünde, yemek kültürüne de yer verilmiştir. Çalışma, karagöz oyunlarında yer alan dört bölümden biri olarak tanımlanan muhavereler ile birlikte oyundan bağımsız olduğu halde muhavere özelliği gösteren müstakil muhaverelerdeki mutfak kültürünün ve yeme içme alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla kaleme alınmıştır. Bu bağlamda otuz dokuz muhavere metni incelenmiştir. Toplumun mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıklarına dair unsurlara muhaverelerde de yer verildiği görülmüştür.