ЕКОНОМІЧНА КЛАСТЕРИЗАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - S.O. Kropelnytska; S.F. Kit (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu, 2025)
У статті розкрито сучасні теоретико-методологічні засади економічної кластеризації як ефективного інструмента інноваційного розвитку з урахуванням українських реалій. Метою дослідження є обґрунтування концептуальних підходів до кластеризації вітчизняної економіки, виявлення ключових чинників формування кластерних систем та розробка рекомендацій з їх практичної імплементації. Для досягнення цієї мети застосовано комплекс методів: історико-логічний аналіз еволюції кластерної теорії (від Маршалла до Портера), системний аналіз моделей кластерних структур, контент-аналіз вітчизняних та зарубіжних публікацій, порівняльний аналіз мережевих і кластерних утворень, а також метод експертних оцінок щодо адаптації концепцій до українського контексту.