بررسی اثربخشی نظارت‌ تخصصی بودجه در نظام کنترل و نظارت از دیدگاه مدیران (مدیران کل) - حسین عابدینی چایجان; محمد سلگی (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه, 2023)
هدف: با توجه به توسعه الگوهای نظارتی تخصصی، بررسی اثربخشی این نظارت ها، موضوعی در خور توجه میباشد. لذا پژوهش‌ حاضر، به‌دنبال بررسی اثر بخشی نظارت های تخصصی بودجه از منظرمدیران (مدیران کل)است.روش: این‌ پژوهش‌ از نظر هدف کاربردی ـ توسعه‌ای و از نظر روش ترکیبی‌ از نوع آمیخته‌ اکتشافی‌ است‌. در بخـش‌ کیفی‌ با به‌کـارگیری تکنیـک‌ مصـاحبه‌ عمیـق‌ و روش تحلیـل‌ مضمون، با استفاده از راهبرد نمونه‌گیری هدفمند و روش نمونه‌گیری نظری. در بخـش‌ کمـی‌ بـا استفاده از داده های گردآوری شده و ابزار پرسش‌نامـه‌ و از روش مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) برازش شده است‌.یافته‌ها: مدل نهایی تحقیق در جامعه مدیران کل دارای 1 بعد، 4 مؤلفه و23 شاخص است بر اساس یافته‌ها، اثربخشی نظارت های تخصصی در ابعاد و مولفه ها و شاخص ها از دیدگاه جامعه مدیران کل تائید می شود و مؤلفه‌های مدل پژوهش، در سطح جامعه، از اثربخشی برخودار است و‌ تأثیر مثبت‌ و معنـاداری دارنـد.نتیجه‌گیری: بدین ترتیب که مؤلفه‌ها در جامعه مدیران کل شامل (ارزیابی وکنترل،طرح ریزی،انگیزش واجرا،اقدام اصلاحی) همچنین‌ شاخص‌های جامعه مدیران کل به ترتیب(تعیین نقاط قوت و ضعف عملکرد، بهبود تصمیم های مدیریتی) بیشترین‌ تأثیر براثربخشی رادارند.از ویژگی‌های بارز یک‌ نظام کارآمد کنترل های مدیریتی‌، برخورداری از قابلیت‌ کنترلهای حالنگر و آینده نگر است‌. این‌ قابلیت‌هـا بـا پیش‌بینی‌ و تشخیص‌ به‌موقع‌، احتمال وقوع بی‌انضباطی‌ مالی‌ را کاهش‌ می‌دهد. استقرار نظام کنترلهای داخلی‌ مؤثر، کاهش‌ ریسـک‌ وقوع تخلف‌ های مالی‌ را به‌دنبال دارد