Muhammed Nûru’l-Arabî’de Melâmet Tasavvuru: İbnü’l-Arabî’de Melâmet Kavramı Bağlamında Bir Değerlendirme - Ömer Sami Uzuner (Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi, 2021)
Tasavvuf düşüncesinin bir parçası olan “melâmet” hem tasavvuf düşünce tarihi hem de tarîkatlar tarihi açısından önemli kavramlardan birisidir. Onun ihtiva ettiği anlamlar, muhataplarının onu algılayışı ve onun kurumsal bir kimlikle tarîkat şeklinde ortaya çıkışı dikkat çeken bir niteliktedir. Bu sebeple melâmetin nasıl ifade edildiği ve hangi konumda değerlendirildiğini ortaya koymak düşünce ve tarîkat bağlamında doğru sonuçlar verecektir. Bu çalışmada da melâmetin düşünce ve tarîkat bağlamında ilgi çeken isimlerinden biri olan Muhammed Nûru’l-Arabî’yi ele aldık. Böylece onun melâmet düşüncesine dayanan bir tarîkat kurucusu olması fikrini ve bu düşüncesinin temellerini değerlendirme fırsatı yakalanmıştır. Öyle ki Muhammed Nûru’l-Arabî’nin melâmet tasavvurunun halen bir tarîkat olarak temsil edilmesi hem bu meseleyi gözden geçirmek hem de bu tasavvurun dayandığı yeri görmek adına önemli bir olgudur. Dolayısıyla bu çalışmada ilk önce onun melâmet tasavvurunun tarîkat özelinde nasıl ele alınması gerektiği üzerinde durulmaktadır. Daha sonra bu değerlendirmeleri göz önünde bulundurarak onun İbnü’l-Arabî’nin melâmet düşüncesiyle olan bağlantısı ortaya konulmaktadır.