ОЦІНЮВАННЯ СОЦІО-ЕКОНОМІЧНИХ ТА ФІНАНСОВИХ СКЛАДОВИХ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Інна Школьник; Едуард Лібов (Економіка та суспільство, 2025)
З огляду на відмінності у підходах до оцінювання різних компонентів національної безпеки, у статті застосовано єдиний методичний підхід до оцінювання соціо-економічної та фінансової складових із метою забезпечення порівнюваності результатів. Сформовано 6 груп показників за якими визначено узагальнений показник бажаності на основі застосування функції бажаності Харрінгтона, побудовано прогнозні оцінки із використанням алгоритму експоненційного згладжування. За результатами моделювання встановлено, що на кінець 2024 р. рівень соціально-економічної та фінансової складової національної безпеки є задовільним, що свідчить про відносну адаптивність економічної системи, стійкість державних інституцій, ефективність реалізованих антикризових заходів та спроможність фінансового сектору забезпечувати макроекономічну стабільність в умовах війни.