Феномен консервативно збуреної рівноваги в багато-маршрутних каталітичних системах - Віталій Русланович Тріщ; Юрій Олександрович Безносик; Григорiй Семенович Яблонський; Денис Koнсталес (Вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження», 2022)
Досліджувався феномен консервативно збуреної рівноваги (conservatively perturbed-equilibrium, CPE) в багато-маршрутних каталітичних системах: двох-маршрутний механізм із загальним інтермедіатом, багато-маршрутний механізм із загальними стадіями в реакторі ідеального витіснення (РІВ, plug flow reactor, PFR). Феномен консервативно збуреної рівноваги проявляється в усіх названих багато-маршрутних системах. При заданих константах швидкості механізм із загальним інтермедіатом проявив більший CPE-ефект, ніж механізм з загальними стадіями. Спеціальний комп’ютерний експеримент зіставлення кінетичних характеристик не каталітичної й каталітичної реакцій при умові, що вони мають ті ж самі брутто реакції із заданими константами рівноваги показує, що абсолютні значення екстремальних концентрацій в точці CPE практично одинакові. Цей факт дає можливість оцінювати CPE-значення концентрацій складних каталітичних реакцій на основі аналогічних характеристик відповідних простих реакцій.