Polityka gospodarcza w województwie lubelskim – rekomendacje - Elżbieta Adamowicz (Barometr Regionalny, 2011)
Przedmiotem artykułu są rekomendacje dla regionalnej polityki gospodarczej formułowane na podstawie badań koniunktury gospodarczej, prowadzonych w ramach projektu Lubelski Barometr Regionalny. Pokonanie dystansu, jaki dzieli województwo lubelskie od innych regionów zarówno w Polsce jak i europejskiej przestrzeni gospodarczej, wymaga koncentracji wysiłków na działaniach, służących wyrównywaniu szans rozwojowych. Do najważniejszych należy zaliczyć inwestowanie w kapitał ludzki i poprawę warunków prowadzenia działalności gospodarczej, poprzez rozbudowę szeroko rozumianej infrastruktury oraz tworzenie klimatu, sprzyjającego przedsiębiorczości. Jest ona ciągle niedocenianym źródłem rozwoju gospodarczego. W szczególności należy dążyć eliminowania barier o charakterze instytucjonalnym i administracyjnym.