Розвиток початкової освіти в Україні другої половини ХХ – початку ХХІ ст.: джерельна основа дослідження - Тетяна Гавриленко (Педагогічний дискурс, 2013)
У статті здійсненна спроба систематизувати та проаналізувати джерельну основу дослідження проблеми розвитку початкової освіти в Україні другої половини ХХ – початку ХХІ ст. з позицій сучасної методології. Залежно від походження, змісту та наукової цінності виділено та схарактеризовано такі групи джерел: законодавчі та нормативні документи; матеріали педагогічних зʼїздів, науково-практичних конференцій, педагогічних читань, освітянських нарад; статистичні матеріали; навчальна та науково-методична література; матеріали періодичних видань. Зʼясовано, що визначені джерела широко представлені та зберігаються в архівних фондах. Підкреслено, що у процесі вивчення джерельної бази виявлено маловідомі й невідомі документи, матеріали, праці тощо, які будуть уведені в науковій обіг. Перспективи подальшого дослідження автор убачає в ґрунтовному аналізі такої групи джерел, як наукові праці учених-педагогів окресленого періоду.