NOVE RUSKE TEHNOLOGIJE ZA POBOLJŠANJE BEZBEDNOSTI OBJEKATA POVIŠENOG RIZIKA - Sergej Aleksev Kačanov; Oleg Sergejevič Volkov; Miroslav Mladenović (Međunarodni Problemi, 2016)
Razvoj savremene tehnologije, koji je doprineo značajnom porastu kvaliteta života, doneo je i brojne teškoće koje je teško pouzdano predviđati i eliminisati. Globalnu tehnogenu opasnost, koja ne poznaje državne granice, treba shvatiti kao izazov i poziv svim nacionalnim i međunarodnim institucijama da zajednički konsoliduju rešenja kojima će se obezbediti sigurnost stanovništva, objekata, pa i planete u celini. Nova ruska rešenja u primeni automatizovanog monitoringa, upozoravanja i upravljanja u kriznim situacijama, mogu biti jedan od doprinosa zajedničkim naporima na rešavanju ovih problema. Suština ruskog modela sastoji se u pronalaženju mogućnosti da se dosadašnji, uglavnom administrativno-normativni sistem koji je prevashodno zavisio od kvaliteta i volje „ljudskog faktora’’, zameni pouzdanim programsko-tehničkim rešenjima koja će funkcionisati nezavisno od raspoloženja pa i sposobnosti ljudi.