Innowacyjność branż a lokalne bieguny wzrostu w województwie podkarpackim - Elżbieta Wojnicka-Sycz (Barometr Regionalny, 2012)
Artykuł przedstawia najbardziej innowacyjne i wzrostowe branże w województwie podkarpackim i ich lokalizację w powiatach oraz najlepiej się rozwijające gminy. Dokonana została korelacja liczby skupisk branż innowacyjnych i wzrostowych z liczbą dobrze rozwijających się gmin w powiatach województwa podkarpackiego. Analiza korelacji pokazała pozytywną zależność i współwystępowanie innowacyjnych i wzrostowych branż i siły tendencji wzrostowych w powiatach. Oznacza to, że innowacyjne branże zgodnie z teorią biegunów wzrostu wpływają na szybszy rozwój terytoriów.