Støpejernsovnens form og varme - Hilde Woxen Stormark (Heimen, 2025)
I denne artikkelen viser jeg hvordan kunnskapen om og oppfatningen av støpejernsovnenes varmeteknologi og brenselseffektivitet ble utviklet og formidlet gjennom en nittiårsperiode fra 1850 til 1940. Utviklingen av ovnene baserte seg på et behov og krav om billigst og mest effektiv varmeproduksjon. Med dagens krav om rentbrennende ovner er det interessant å se hvordan datidens kunnskap, både den vitenskapelige og den allmenne oppfatning, gjensidig påvirket ovnsutviklingen. Vitenskapelige artikler, rapporter, populærlitteratur, avisinnlegg, kataloger og patenter er brukt som kilder.