Hierokles Listesinde Anadolu Eparkhiaları ve Kentleri - Mustafa Türk (History Studies, 2025)
6. yüzyılda yaşadığı anlaşılan Hierokles’in hayatı hakkında pek fazla bilgimiz olmamakla birlikte, kaleme aldığı Synekdemos adlı eseri günümüze ulaşmıştır. Eser, Doğu Roma İmparatorluğu’nun eyalet yapılanmasını konu almaktadır. Söz konusu eserde Doğu Roma toprakları 64 Eparkhia’ya bölünmüş ve bu Eparkhia’lara bağlı olan kentler listelenmiştir. İçeriğiyle ilgili çeşitli tartışmalara rağmen Synekdemos, Doğu Roma İmparatorluğu’nun 395 yılından 7. yüzyılda askeri karakterli Thema siteminin kurulmasına kadarki eyalet düzeni hakkında en önemli kaynağımızdır. Bu nedenle çalışmamızda, Roma’nın Anadolu’daki eyalet düzenlemesinin ana hatları ve özellikle de bu yapılanmanın 6. yüzyılda Hierokles’in Synekdemos adlı eserine yansıyan biçimi incelenmektedir. Ortaya konulacak olan bilgiler, Geç Antikçağ’da Doğu Roma İmparatorluğu’nun idari sisteminin ve Anadolu’daki kent yoğunluğunun anlaşılması adına literatüre önemli katkılar sunacaktır.