Penitencijarna praksa u ranoj Crkvi prema Prvoj Ivanovoj poslanici, Epistula Apostolorum te Herminu Pastiru - Josip Knežević (Diacovensia, 2024)
Autor ovog rada želi prikazati nastanak i razvoj penitencijarne prakse u ranoj Crkvi ograničavajući se na tekstove koji su nastali u prvim dvama stoljećima: Prva Ivanova poslanica, Epistula Apostolorum te Hermin Pastir, nastojeći prikazati okvir u kojem se razvijala penitencijarna praksa. U početku, na temelju shvaćanja Božjega milosrđa, postojala je praksa koja je naglašavala mogućnost oprosta svih grijeha što je s vremenom prelazilo i u abuzus, te je kao posljedica nastala druga praksa koja je držala krštenje jedinom pokorom. Tako su se u tom vremenu profilirale te dvije struje – laksistička i rigoristička – s oprječnim stavovima prema penitencijarnoj praksi te i treća koju će zastupati Herma u svojem Pastiru i koja će biti predstavljena kao jedna vrsta srednjega puta između suprotstavljenih stavova.