The project of centre coexistence. One way of working autonomy and accountability of students El proyecto de convivencia de centro. Una manera de trabajar la autonomía y la responsabilidad del alumnado El projecte de convivència de centre. Una manera de treballar l’autonomia i la responsabilitat de l’alumnat / Le projet de coexistence du centre. Une façon de travailler l'autonomie et la responsabilisation des élèves - Glòria Vericat (Temps d'Educació, 2012)
The school is a reflection of society in that part. A democratic society involves a school that lives and practices of democracy. Our rights, our freedoms and our responsibilities rest on our independence and responsibility. One way to work these issues from the proposed center coexistence, where it articulates the life of the school. Education in values required to live with them in all spheres of our lives. Education in values also means educating the ability to evaluate. This capability allows us to assess people were free, critical, fair and supportive, aware of the reality of our immediate surroundings and the global context in general and committed to humanity, with future generations and the sustainability of the planet. In accordance with these considerations, the proposed center coexistence can be based on the following three blocks of values in which we can fit the values, understood as our life choices: a) the value of the person human dignity, b) the value of democracy and citizenship, and c) the value of equality and difference. La escuela es un reflejo de la sociedad en la que se inscribe. Una sociedad democrática supone una escuela que viva y practique la democracia. Nuestros derechos, nuestras libertades y nuestros deberes descansan sobre nuestra autonomía y responsabilidad. Una forma de trabajar estos aspectos en la escuela es desde el proyecto de convivencia de centro, donde se ha de incardinar toda la vida del centro educativo. Educar en valores exige convivir con ellos en todos los ámbitos de nuestra vida. Educar en valores significa, también, educar la capacidad de valorar. Esta capacidad de valorar nos permite ser personas libres, críticas, justas y solidarias, conscientes de la realidad de nuestro entorno más inmediato y del contexto mundial en general, y comprometidas con la humanidad, con las generaciones futuras y con la sostenibilidad del planeta. De acuerdo con estas consideraciones, el proyecto de convivencia de centro puede fundamentarse en los siguientes tres grandes bloques de valores, en los que podemos incluir los valores, entendidos como nuestras opciones de vida: a) el valor de la persona humana y su dignidad, b) el valor de la democracia y la ciudadanía; y c) el valor de la igualdad y la diferencia. L’escola és un reflex de la societat en la que s’inscriu. Una societat democràtica comporta una escola que visqui i practiqui la democràcia. Els nostres drets, les nostres llibertats i els nostres deures descansen sobre la nostra autonomia i responsabilitat. Una manera de treballar aquests aspectes a l’escola és des del projecte de convivència de centre, on s’ha d’incardinar tota la vida del centre educatiu. Educar en valors exigeix conviure amb ells en tots els àmbits de la nostra vida. Educar en valors significa, també, educar la capacitat de valorar. Aquesta capacitat de valorar ens permet ser persones lliures, crítiques, justes i solidàries, conscients de la realitat del nostre entorn més immediat i del context mundial en general, i compromeses amb la humanitat, amb les generacions futures i amb la sostenibilitat del planeta. D’acord amb aquestes consideracions, el projecte de convivència de centre pot fonamentar-se en els següents tres grans blocs de valors, en els quals hi podem encabir els valors, entesos com les nostres opcions de vida: a) el valor de la persona humana i la seva dignitat; b) el valor de la democràcia i la ciutadania; i c) el valor de la igualtat i la diferència. ____________________________________________________ L'école est un reflet de la société dans cette partie. Une société démocratique signifie une école qui vit et pratiques de la démocratie. Nos droits, nos libertés et nos responsabilités reste sur notre autonomie et de responsabilité. Une façon de travailler ces questions à l’école est du coexistence centre proposé, qui doit être la vie incardinés de l’école. L'éducation aux valeurs nécessaires pour vivre avec eux dans tous les domaines de notre vie. L'éducation aux valeurs, c'est aussi éduquer la capacité à évaluer. Cette capacité nous permet d'être libre de valeur des gens, critique, juste et solidaire, conscient de la réalité de notre environnement immédiat et le contexte mondial en général et commis à l'humanité, avec les générations futures et la durabilité de la planète. En ligne avec ces considérations, le projet de centre peuvent coexister sur la base des trois blocs de titres dans lesquels nous pouvons tenir les valeurs, comprise comme nos choix de vie: a) la valeur de la personne la dignité humaine, b) la valeur de la démocratie et la citoyenneté, et c) la valeur d'égalité et de différence.