ВПЛИВ ГІДРОГЕН СУЛЬФІДУ НА ФОТОСИНТЕЗУВАЛЬНИЙ АПАРАТ БАКТЕРІЙ CHLOROBIUM LIMICOLA IMB K-8 - А. А. Галушка; М. Б. Горішний; О. Р. Кулачковський; С. П. Гудзь (Mìkrobìologìâ ì Bìotehnologìâ. Мікробіологія і біотехнологія, 2012)
Досліджено вплив гідроген сульфіду на склад фотосинтезувальних пігментів і ультраструктуру клітин бактерій Chlorobium limicola IМВ К-8. Встановлено, що підвищені концентрації H2 S спричиняють зниження вмісту бактеріохлорофілів і каротиноїдів у клітинах бактерій, втрату зв’язку хлоросом із цитоплазматичною мембраною та їхнє руйнування.