Prorocki charakter pism Alicji Lenczewskiej - "Świadectwa" i "Słowa Pouczenia" - Walter Rachwalik (Studia Teologiczne, 2024)
Kościół, będąc wierny Objawieniu Bożemu, stale głosi prawdę o istnieniu upadłych aniołów i zwiedzionych przez nich potępionych istot ludzkich. Ostrzega również przed ich wyrafinowanymi działaniami, którymi chcą opętać kolejne pokolenia i wielu doprowadzić do odrzucenia Boga. Temat ten znajduje swoje odbicie w nadprzyrodzonych pouczeniach, których miał udzielić Jezus Chrystus mieszkance Szczecina, polskiej mistyczce, Alicji Lenczewskiej (1934-2012), demaskując z niezwykłą dokładnością ich piekielną przewrotność i wskazując sposoby obrony przed nią.