ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ МЕТОДУ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ПОТОКУ ЛІТАКІВ ДЛЯ ЗАХОДУ НА ПОСАДКУ - І.П. Мажара; О.М. Сітков; Б.А. Телятник; О.С. Шульга (Системи озброєння і військова техніка, 2025)
Розглянуто пошук оптимального рішення на нечіткої нейронної мережевої моделі інформаційної системи управління повітряним рухом, яка є багатокрітеріальною, багатофакторною і відноситься до завдань дискретної оптимізації. Метою статті є визначення оцінки ефективності методу прийняття рішення щодо формування потоку літаків для заходу на посадку для забезпечення правильності розпізнавання ситуацій під час управління повітряним рухом і підвищення своєчасності та обґрунтованості прийняття рішення керівником польотів за рахунок удосконалення інформаційного забезпечення. Предмет дослідження: метод прийняття рішення щодо формування потоків літаків для заходу на посадку. Теоретичні дослідження, що проводяться в роботі, засновані на використанні методів: системного аналізу – при аналізі діяльності осіб групи керівництва польотами для побудови моделі формування потоків на базі технологій і функціонування системи управління повітряним рухом; факторний аналіз – для комплексного аналізу процесу формування потоків літаків на базі побудованої нечіткої нейромережової моделі. Даний метод прийняття рішення дозволяє прогнозувати і попереджувати критичні ситуації у повітрі. Тому розроблений метод може бути використаний для моніторингу та діагностики управлінських рішень в динаміці розвитку ситуацій на командно-диспетчерських пунктах аеродромів Збройних Сил України.