Idea i instytucja „kary mieszanej” w polskim systemie prawa karnego - Radowsław Kostrubiec (Facta Simonidis, 2023)
Celem artykułu jest omówienie idei i instytucji zawartej w art. 37b k.k., umożliwiającej wykonywanie bezpośrednio po sobie kar: krótkoterminowej pozbawienia wolności, a następnie ograniczenia wolności zwanej: „karą mieszaną”. Ideą stanowiącą podstawę do przyjęcia wskazanego rozwiązania było umożliwienie sądom pełniejszej realizacji założeń samego systemu prawa karnego. Artykuł stwierdza, że odpowiednie byłoby używanie pojęcia sekwencji kar, a nie kary mieszanej. Wykazuje się także, że w dalszym ciągu system prawa karnego posiada lukę, która teoretycznie umożliwia skorzystanie z warunkowego przedterminowego zwolnienia z odbywania kary pozbawienia wolności wykonywanej na podstawie art. 37b k.k. Powinno się także rozważyć zwiększenie wymiaru orzekanej kary pozbawienia wolności w ramach kar sekwencyjnych celem zastosowania tego rozwiązania w jak największej liczbie przypadków.