سودمندی بودجه‌ریزی مشارکتی در بیمارستان‌های دولتی و خصوصی: شواهدی از ایران - محسن ایمنی; بهاره فائزی; بردیا پوراسمعیل مطلق (حسابداری و بودجه‌ریزی بخش عمومی, 2025)
هدف مطالعه سودمندی بودجه‌ریزی مشارکتی در بیمارستان‌های دولتی و خصوصی غرب مازندران و شرق گیلان بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش توصیفی-پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران مالی و حسابداران بیمارستان‌های غرب مازندران و شرق گیلان در 1403 بوده است. حجم نمونه آماری 123 نفر بوده است که بر حسب جدول کرجسی-مورگان، 97 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نیز از طریق مدل معادلات ساختاری و نرم‌افزارهای SPSS-22 و Smart PLS-3 صورت پذیرفت. یافته‌های پژوهش نشان داد استفاده از بودجه در مدیریت عملیاتی تأثیر مثبتی بر ارزیابی و پاداش‌دهی مبتنی بر بودجه، مشارکت مدیران عامل در فرآیند بودجه‌ریزی و رضایت مدیران از بودجه‌ریزی دارد. ارزیابی و پاداش مبتنی بر بودجه و مشارکت مدیران عامل در فرآیند بودجه‌ریزی تأثیر مثبتی بر رضایت مدیران از بودجه‌ریزی دارد. ارزیابی و پاداش مبتنی بر بودجه و مشارکت مدیران عملیاتی در فرآیند بودجه‌ریزی نقش میانجی مثبتی بین استفاده از بودجه در مدیریت عملیاتی و رضایت مدیران از بودجه‌ریزی دارد. بودجه‌ریزی مشارکتی به‌عنوان یک ابزار مدیریتی می‌تواند به بهبود عملکرد بیمارستان‌های دولتی و خصوصی در ایران یاری رساند.