Lepkosprężysty Element Czasoprzestrzenny - A. Podhorecki; A. Podhorecka (Engineering Transactions, 1985)
Podano sposób modelowania ośrodka lepkosprężystego w metodzie czasoprzestrzennych elementów skończonych. Praca zawiera ogólny algorytm budowy macierzy sztywności elementu czasoprzestrzennego dla dowolnego stanu naprężenia. Podany algorytm charakteryzuje się znaczną prostotą zachowując walory klasycznej metody elementów skończonych.