Транзитивність жанру франкомовного роману межі ХХ–ХХІ століть у творах А. Нотомб - Maria Belyavskaya-Slyusaryeva (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2013)
Здійснена спроба аналізу тенденцій сучасного романного жанру, що відобразилися у новій концепції літератури та процесу читання. Роман постає перед науковцями як пластична категорія, позбавлена сталих ідейно-тематичних, художніх та формальних ознак, що перебуває у безперервному еволюційно-синтезуючому процесі. Стрімкий технічний прогрес докорінно змінює реалізацію літературного дискурсу, створюючи його нові форми та засоби. На матеріалі творів бельгійської письменниці А. Нотомб запропоновано проаналізувати родо-жанрові коливання в межах сучасного роману. В аспекті міжродової дифузії виокремлюється взаємоперетин драматичного та епічного родів на формальному та ідейно-тематичному рівнях. За тематикою та манерою реалізації конфлікту у творі наявний феномен трансформації жанру, компонентами якого виступають жанр роману, епопеї, новели та оповідання, що зумовлює художню новизну творів.